Φανταστείτε ότι θέλετε να κάνετε γυμναστική, για να χάσετε βάρος και να σφίξει το σώμα σας. Βρίσκετε ένα καλό γυμναστήριο στη γειτονιά σας, το επισκέπτεστε και κάνετε εγγραφή! Στην αρχή πηγαίνετε για 2-3 εβδομάδες και είστε αρκετά ενθουσιώδης.
Μετά, καθώς περνά ο καιρός, αρχίζετε να βαριέστε και σιγά-σιγά αραιώνετε τις επισκέψεις σας… Έχει περάσει ένας μήνας και πλέον πηγαίνετε ελάχιστα και στο τέλος τα παρατάτε. Αποτέλεσμα: καμία διαφορά στα κιλά και στην εμφάνισή σας -ο αρχικός στόχος δεν επετεύχθη… Σκεφτείτε το τώρα να συμβαίνει διαφορετικά: από την πρώτη μέρα που πηγαίνετε στο γυμναστήριο, σας αναλαμβάνει ένας προσωπικός γυμναστής. Είναι συμπαθέστατος, ευγενικός, καλοδιάθετος και σχεδόν άμεσα κερδίζει την εμπιστοσύνη σας. Νιώθετε άνετα μαζί του! Του μιλάτε για τις διατροφικές σας συνήθειες, τον τρόπο ζωής σας και αυτός σας ακούει με προσοχή, ενώ επίσης σας διαβεβαιώνει ότι όλα θα πάνε καλά και ότι το πρόγραμμα εκγύμνασης θα προσαρμοστεί στα μέτρα και τις ανάγκες σας. Συζητάτε το στόχο σας, ξεκινάτε να γυμνάζεστε, ο προπονητής σας δείχνει τεχνικές και ασκήσεις, σας εμψυχώνει και σας παρακινεί να συνεχίσετε, ενώ κάθε εβδομάδα ζυγίζεστε, μετράτε τους πόντους στα επίμαχα σημεία και εκείνος σας επιβραβεύει για τις προσπάθειές σας! Πόσο πιθανότερο είναι τώρα να παραμείνετε στο γυμναστήριο και να πετύχετε τους στόχους σας για καλύτερη εμφάνιση και φυσική κατάσταση;
0 Comments
Φίλες και φίλοι, πολλές φορές τα εμπόδια που συναντούμε στην επιτυχία, οφείλονται στις επιρροές των άλλων. Άνθρωποι του περιβάλλοντός μας, οι οικείοι μας, οι φίλοι, οι συμμαθητές, οι παρέες μας, οι συνάδελφοι, μας επηρεάζουν.
Ο αείμνηστος γκουρού της προσωπικής ανάπτυξης Jim Rohn είχε πει “-το εισόδημά σου είναι ο μέσος όρος του εισοδήματος των 5 ανθρώπων που συναναστρέφεσαι πιο συχνά στην καθημερινότητά σου”. Το ίδιο πράγμα έχει πει και ο Deepak Chopra (διάσημος ενδοκρινολόγος, συγγραφέας) για την ευτυχία: "Ο βαθμός ευτυχίας σου είναι ο μέσος όρος της ευτυχίας των 5 ανθρώπων που συναντάς πιο συχνά στην ζωή σου". Αλλά πώς γίνεται αυτό; Εγώ πιστεύω ότι οι άνθρωποι συντονίζονται μεταξύ τους. Φανταστείτε ότι έχουμε σ’ ένα δωμάτιο δύο πιάνα. Χτυπάμε στο ένα τη νότα "σολ" και στην άλλη άκρη του δωματίου –όπου βρίσκεται το δεύτερο πιάνο- αρχίζει να δονείται η αντίστοιχη χορδή του σολ και να παράγεται ο ίδιος ήχος. Φανταστείτε το τώρα αυτό με σκέψεις και συναισθήματα μεταξύ των ανθρώπων. Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά και η συναισθηματική κατάσταση (ή αν θέλετε να το πούμε διαφορετικά, η "ενεργειακή δόνηση") του καθενός μεταφέρεται στον άλλον. Πολλά πράγματα μας εκνευρίζουν στη σύγχρονη ζωή! Οι καταστάσεις που μας τυχαίνουν, άνθρωποι που μας απογοητεύουν, ο εαυτός μας που δεν μας αρέσει μερικές φορές είναι μερικά από τα πράγματα που δημιουργούν θυμό. Ο θυμός είναι ένα υγιές συναίσθημα όταν διατηρείται μέσα σε κάποια πλαίσια… Σκοπός του είναι να μας επιστήσει την προσοχή σε κάτι σημαντικό που συμβαίνει και από το οποίο μπορεί να κινδυνεύουμε. Είναι ένα “λαμπάκι” που ανάβει, για να μας προστατεύσει από καταστάσεις (όπως π.χ. όταν κάποιος μας αδικεί, άρα ενδέχεται να μας εκμεταλλευτούν κλπ.).
Όμως ο υπερβολικός θυμός, κυριολεκτικά μας χαλάει τη ζωή! Μας βάζει να μαλλώνουμε με όλον τον κόσμο. Τους φίλους, τους οικείους, τους γονείς, τους συνεργάτες, τους πελάτες μας. Χάνουμε ανθρώπους από τη ζωή μας που μπορεί να είναι πολύτιμοι. Το πιο σημαντικό είναι ότι χάνουμε την ηρεμία μας και την αίσθηση γαλήνης και ισορροπίας, που αποτελούν τις προυποθέσεις, για να είμαστε καλά. Αλλά πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το θυμό μας; Οι στεναχώριες και οι δυσκολίες είναι μέσα στη ζωή μας… Το θέμα είναι εμείς πώς τις διαχειριζόμαστε, έτσι ώστε να ταλαιπωρούμαστε λιγότερο, να έχουμε λιγότερο στρες και παράλληλα να δυναμώνουμε τον εαυτό μας, να ξεπερνούμε τα εμπόδια και να βελτιώνουμε τη ζωή μας.
Ιδού μερικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν σ’ αυτή την κατεύθυνση:
Πολλές φορές στη ζωή μας όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι που είναι σημαντικό για εμάς, αγχωνόμαστε. Νιώθουμε πίεση και αγωνία για το τι θα γίνει, πώς θα τα πάμε, αν θα τα καταφέρουμε να είμαστε καλοί, αν θα πετύχουμε το στόχο μας. Τέτοιες καταστάσεις μπορεί να είναι για παράδειγμα: - Όταν έχουμε να συναντήσουμε ένα πρόσωπο που μας ενδιαφέρει - Όταν δίνουμε εξετάσεις για ένα μάθημα - Όταν ανεβαίνουμε στη σκηνή για μια παρουσίαση και έχουμε τρακ Τι μπορούμε να κάνουμε σ' αυτές τις περιπτώσεις, για να νιώσουμε καλύτερα, να χαλαρώσουμε και παράλληλα να ενδυναμωθούμε, έτσι ώστε να έχουμε επιτυχία; Ιδού μερικά πρακτικά tips -ασκήσεις: Κάθε προσπάθεια να οργανώσετε το χρόνο σας είναι, στην ουσία, προσπάθεια να οργανώσετε καλύτερα τη ζωή σας! Το πώς περνάτε την ημέρα σας, πώς ξοδεύετε τις ώρες σας, με ποιους ανθρώπους περνάτε τον περισσότερό σας χρόνο, πώς κατανέμετε τις εργασίες που έχετε να κάνετε, κλπ., καθορίζουν τα αποτελέσματά σας στη ζωή, πόσο οικονομικά επιτυχημένοι και πόσο ευτυχισμένοι καταφέρνετε να γίνετε!
Το πρώτο βήμα για να οργανώσετε το χρόνο σας, είναι να προσδιορίσετε τους στόχους σας, δηλαδή τα πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς και θα θέλατε να πετύχετε μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες. Για παράδειγμα, αύξηση του εισοδήματός σας, καλύτερη σχέση με το σύντροφο, να κάνετε το αγαπημένο σας χόμπυ, να χάσετε βάρος ή ό,τι άλλο επιθυμείτε εσείς τέλος πάντων. Είναι σημαντικό, οι στόχοι σας να είναι "αληθινοί" και να αντιπροσωπεύουν πράγματα που πραγματικά λαχταράτε και που θα κάνουν τη διαφορά στη ζωή σας αν επιτευχθούν. Επίσης, είναι σημαντικό οι στόχοι σας να είναι συγκεκριμένοι, να μπορείτε να φανταστείτε συγκεκριμένα αυτό που θέλετε. Δηλαδή, όχι "θέλω να αυξήσω το εισόδημά μου", αλλά "θέλω να κερδίζω ΧΧΧΧΧ ευρώ το μήνα ή το χρόνο". Κάποιοι είναι πιο “τυχεροί” και βρίσκουν το σύντροφο της ζωής τους πιο εύκολα και γρήγορα, ενώ άλλοι ταλαιπωρούνται περισσότερο. Είναι θέμα τύχης, συγκυριών, επιλογών, προσωπικότητας, εμφάνισης, συμπεριφοράς, προσπάθειας, περιβάλλοντος;
Σε μια πρώτη ανάγνωση του θέματος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι όλα τα παραπάνω. Τα αποτελέσματά μας στη ζωή είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων που αφορούν στο χαρακτήρα μας, στις επιλογές μας, στο κατά πόσο προσπαθούμε για κάτι κτλ. Ξέρω ότι κάποιοι, ίσως πιο “περίεργοι” και διεισδυτικοί αναγνώστες, δεν ικανοποιούνται από αυτή την ερμηνεία και ζητούν περαιτέρω εξηγήσεις… Γι αυτούς έγραψα αυτό το άρθρο! Ας πάμε λοιπόν σε μια δεύτερη, πιο “εκ βαθέων” ανάλυση του θέματος: Το κλασσικό μοντέλο επικοινωνίας, στηρίζεται στον πομπό (αυτόν που στέλνει το μήνυμα), το μήνυμα το ίδιο και τον δέκτη (λήπτη). Έτσι, όταν εγώ λέω “-καλημέρα” στο γείτονα, είμαι ο πομπός και ο άλλος ο δέκτης (ο γείτονας). Τώρα, ποιο είναι το μήνυμα; Σε μια πρώτη ανάγνωση το μήνυμα είναι ότι “-έχουμε μια ωραία μέρα σήμερα” και το κοινοποιούμε αυτό στον άλλον.
Υπάρχουν και άλλα “κρυμμένα” μηνύματα; Ναι, πολλά! Σε μια δεύτερη ανάγνωση μπορεί να λέμε στον άλλον στην ουσία “-γεια σου, μου είναι ευχάριστο που σε βλέπω και γι αυτό σου εύχομαι να έχεις μια καλή μέρα!”, οπότε κι ο άλλος (αν βέβαια είναι νορμάλ άνθρωπος), απαντάει με κάτι αντίστοιχο. Σ’ ένα βαθύτερο επίπεδο, υπάρχουν τα συναισθήματα, οι προθέσεις, τα σύμβολα, οι ερμηνείες και οι αποκρίσεις. Ας τα δούμε με απλά λόγια. Κάθε λέξη, φράση που επικοινωνούμε είναι φορέας ενός συναισθήματος που υπάρχει πίσω από αυτήν. Δηλαδή, μπορεί να πούμε καλημέρα και να νιώθουμε θετικά για τον άλλον ή αντίθετα να έχουμε θυμό, αδιαφορία κλπ. Οι άνθρωποι θα ανταποκριθούν στο μήνυμά μας, όχι τόσο με βάση τις λέξεις που χρησιμοποιούμε αλλά με βάση το συναίσθημα που κάθε φορά τις φορτίζει (γι αυτό δεν είναι το ίδιο αν ένα γνωστό τραγούδι το πείτε εσείς ή εγώ ή ένας ταλαντούχος τραγουδιστής. Οι στίχοι είναι οι ίδιοι, αλλά η ερμηνεία παίζει καθοριστικό ρόλο…). Το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό διαφοροποίησης των πλούσιων και επιτυχημένων από τους υπόλοιπους ανθρώπους είναι η νοοτροπία της αφθονίας (abundance mentality). Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι “βλέπουν” τον εαυτό τους επιτυχημένο, τολμούν να κάνουν μεγάλα σχέδια, έχουν όνειρα και φιλοδοξίες και δεν φοβούνται να προσπαθήσουν (έστω κι αν αποτύχουν αρκετές φορές) για να τα καταφέρουν! Άλλωστε πολλοί διάσημοι πολυεκατομμυριούχοι πτώχευσαν και στη συνέχεια ανέκαμψαν και μάλιστα πολλές φορές!
Από την άλλη μεριά, υπάρχει η νοοτροπία της έλλειψης (scarcity mentality). Εδώ, η λογική είναι ότι είμαστε “θύματα” των καταστάσεων, ότι “κάτι” μας λείπει κάθε φορά που θέλουμε να πετύχουμε κάτι. Π.χ. λέμε “-θέλω να ανοίξω αυτή την επιχείρηση, αλλά μου λείπει + δικαιολογία”. Συνήθως πρόκειται για μία εύλογη δικαιολογία, δεν είναι κάτι που βγάζουμε απ΄ το μυαλό μας, αλλά το γεγονός ότι επικεντρώνουμε σ’ αυτό (το πρόβλημα ή την έλλειψη) είναι που κάνει τη διαφορά και δημιουργεί το εμπόδιο. Έτσι λοιπόν, οι άνθρωποι με τη νοοτροπία της επιτυχίας (κατά τις εκτιμήσεις μου 5-10% του πληθυσμού) πηγαίνουν μπροστά και προοδεύουν, ενώ οι άλλοι ταλαιπωρούνται σε μεγάλο ποσοστό από τους αυτο-περιορισμούς που θέτουν οι ίδιοι στον εαυτό τους. Το δε χαρακτηριστικό της νοοτροπίας της έλλειψης είναι η φράση “-ναι, αλλά”! Για κάθε πρόταση που τους κάνεις, λένε “ναι αλλά”, για κάθε καλή ιδέα που έχουν οι ίδιοι, μετά από λίγο σκέφτονται τα εμπόδια, για κάθε όνειρο και στόχο που θέλουν να πιάσουν κολλάνε στο “αλλά” και ξαναξαπλώνουν στον καναπέ της αδράνειάς τους!.. Αλλά πώς ξεφεύγουμε από την νοοτροπία της έλλειψης και πάμε στη νοοτροπία της αφθονίας; Ακούμε συχνά να λέγεται “αυτός ο άνθρωπος έχει όραμα” ή “ηγέτης με όραμα” κτλ. Τι σημαίνει αυτό, τι είναι -τελικά- το περιβόητο όραμα; Σίγουρα δεν έχει το νόημα της παραίσθησης, δηλαδή να βλέπεις πράγματα που δεν υπάρχουν… Σημαίνει όμως να φαντάζεσαι νοητικά κάτι που είναι επιθυμητό. Για παράδειγμα να φαντάζεσαι πώς θα ήθελες να είναι η καινούρια σου δουλειά, επιχείρηση στο μέλλον. Ο / η σύντροφος που επιθυμείς ή η σχέση που θα ήθελες να έχεις με τα παιδιά σου.
Το όραμα λοιπόν, αναφέρεται στη σκιαγράφηση ενός υποθετικού σεναρίου σχετικά με το μέλλον που θέλεις να δημιουργήσεις για σένα, την εταιρία σου, την οικογένειά σου, την κοινωνία ως σύνολο. Θα μου πείτε: “-κι επειδή εγώ έχω στο μυαλό μου ένα όραμα, αυτό θα συμβεί;”. Αυτή είναι μια σημαντική ερώτηση -προβληματισμός των ανθρώπων. Επιτρέψτε μου να την απαντήσω ως εξής: |
AuthorΓ. Προφέτης, PhD Archives
April 2021
Categories |